Rogier van der Weyden, Rogier de le Pasture De naam “Rogier van der Weyden”

De oorspronkelijke naam van Rogier van der Weyden is niet bekend. In archieven en oude teksten is sprake van Rogier de le Pasture, Rogelet de le Pasture, Rogier van der Weyden, Rogier vander Weyden, Rogiere van der Weyden, Rogerio, Rugerio, Ruziero, Rogieren van der Woyden, Rogier van der Veeweyden, Rogiere van der Weyen, Magister Gulielmo, Rogero, Roegier vander Weyen, Rogerus van der Weyen, Rogerius de Pascua, Meister Rudier, Rudiger, magistro Rogel, Rogerius Sweidenus.

In de vijftiende eeuw lagen eigennamen niet vast en werden ze vertaald.

De naam “Roger de la Pasture” komt niet voor in de documenten. Nadat hij Doornik verlaten had en zich in 1435 in Brussel vestigde als officiële schilder van de stad, werd de kunstenaar het meest vermeld onder de Vlaamse vorm van zijn naam.

De schrijfwijze “Rogier van der Weyden” wordt vandaag verkozen boven de vele andere vormen - Frans, Vlaams, Latijn, Duits of Italiaans - omdat deze terug te vinden is in een officiële akte, waarin de kunstenaar als getuige optreedt. We mogen daarom aannemen dat hij met deze schrijfwijze instemde.